Bij Red’s BBQ begrijpen we dat het kiezen van de juiste kolen voor je BBQ een wereld van verschil kan maken in je grillervaring. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde BBQ-liefhebber, de keuze tussen houtskool en briketten kan verwarrend zijn. In dit blog beantwoorden we al je vragen over welke kolen je het beste kunt gebruiken voor je BBQ.

It’s getting hot in here!

Wat Is Het Verschil Tussen Houtskool en Briketten?

Het eerste wat je moet weten is het verschil tussen houtskool en briketten. Beide hebben hun unieke eigenschappen en gebruiksmogelijkheden.

Houtskool wordt gemaakt door hout te verhitten in afwezigheid van zuurstof, waardoor het meeste vocht en de vluchtige stoffen worden verwijderd. Het resultaat is een puur koolstofproduct dat snel en heet brandt, ideaal voor grillen op hoge temperaturen.

Briketten daarentegen worden gemaakt van samengeperst houtskoolstof, gemengd met bindmiddelen en andere toevoegingen. Dit proces zorgt voor een gelijkmatige vorm en grootte, wat resulteert in een stabiele en langdurige brandtijd. Briketten branden minder heet dan houtskool, maar houden de warmte langer vast.

kolen bbq

Wat is Beter voor BBQ: Briketten of Houtskool?

De keuze tussen briketten en houtskool hangt af van wat je wilt bereiken met je BBQ.

Houtskool is ideaal voor snelle, hete kookmethoden zoals het grillen van steaks of hamburgers. Omdat het sneller ontbrandt en hogere temperaturen bereikt, kun je gemakkelijk die mooie schroeilijnen en een knapperige korst krijgen.

Briketten zijn beter voor lange, langzame kookmethoden zoals roken of indirect grillen. Ze branden langer en gelijkmatiger, waardoor je minder vaak nieuwe brandstof hoeft toe te voegen. Dit maakt briketten perfect voor gerechten zoals pulled pork of ribben die urenlang moeten garen.

Houtskool of Briketten: Welke Gebruik je?

Het gebruik van houtskool of briketten hangt dus sterk af van je kookstijl en de gerechten die je wilt bereiden.

Gebruik houtskool als je:

 • Snel en heet wilt grillen.
 • Een intense, authentieke rooksmaak wilt.
 • Korte BBQ-sessies hebt, zoals voor steaks of kipfilets.

Gebruik briketten als je:

 • Lange kooktijden nodig hebt.
 • Een constante, gelijkmatige warmtebron wilt.
 • Gerechten bereidt die lage en langzame garing vereisen.

Wat is de Beste Houtskool?

De beste houtskool is gemaakt van puur, natuurlijk hardhout zonder toevoegingen. Hier zijn enkele van de beste opties die je kunt overwegen:

 1. Eikenhoutskool: Bekend om zijn lange brandduur en consistente hitte.
 2. Hickoryhoutskool: Geeft een sterke, rokerige smaak die perfect is voor varkensvlees en rundvlees.
 3. Esdoornhoutskool: Brandt heet en snel, ideaal voor het grillen van kip en groenten.

Zorg ervoor dat je houtskool kiest die geen vulstoffen of chemische toevoegingen bevat voor de beste smaak en gezondheid.

kolen bbq

Welke Kolen Branden het Langst?

Briketten staan bekend om hun lange brandduur en consistente hitte. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kolen zo lang mogelijk branden:

 • Gebruik briketten van hoge kwaliteit zonder chemische toevoegingen.
 • Voeg regelmatig kolen toe om de temperatuur constant te houden.
 • Gebruik een BBQ met een goed deksel om de warmte vast te houden en de luchtstroom te regelen.

Waarom Geen Briketten in BBQ?

Hoewel briketten veel voordelen hebben, zijn er situaties waarin ze minder ideaal zijn:

 • Chemische toevoegingen: Sommige briketten bevatten chemische bindmiddelen en vulstoffen die de smaak van je eten kunnen beïnvloeden.
 • Lagere temperatuur: Briketten branden minder heet dan houtskool, wat minder geschikt is voor snelle, hete kookmethoden.
 • Langere opwarmtijd: Briketten hebben meer tijd nodig om volledig te ontbranden en de gewenste temperatuur te bereiken.

Als je deze nadelen wilt vermijden, kies dan voor hoogwaardige houtskool zonder toevoegingen.

Conclusie

Bij Red's BBQ geloven we dat de juiste kolen een groot verschil kunnen maken in je BBQ-ervaring. Of je nu kiest voor houtskool of briketten, het is belangrijk om te weten welke het beste bij jouw kookstijl en behoeften past. Door de juiste kolen te gebruiken, kun je elke BBQ-sessie tot een succes maken.

Ben je klaar om je BBQ-vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je in voor een van onze BBQ-workshops bij Red's BBQ en leer alles over het gebruik van kolen, grilltechnieken en meer. Neem contact met ons op voor meer informatie en maak van je volgende BBQ een onvergetelijke ervaring!