Een goede BBQ-sessie begint met de juiste voorbereiding. Een van de belangrijkste stappen voor elke BBQ-liefhebber is het inbranden van de smoker. Dit proces helpt niet alleen om de levensduur van je smoker te verlengen, maar zorgt ook voor een betere smaakbeleving. Bij Red’s BBQ begrijpen we het belang van een goed onderhouden smoker. In deze blog leggen we uit hoe je jouw offset smoker correct inbrandt en waarom dit zo belangrijk is. Als je wilt weten hoe een offset smoker wilt, lees je dit blog.

Let’s smoke!

Hoe werkt het inbranden van mijn smoker?

Het inbranden van je smoker is essentieel om roest te voorkomen en eventuele productieresten van het fabricageproces te verwijderen. Dit proces zorgt voor een beschermende laag binnenin de smoker, waardoor de levensduur van je apparaat wordt verlengd. Het inbranden van je smoker creëert een beschermende laag van koolstof die helpt om roest te voorkomen en de rookontwikkeling te verbeteren.

Bij het inbranden verwarm je de smoker tot een bepaalde temperatuur en laat je deze een aantal uren branden. Dit zorgt ervoor dat de olie of het vet gelijkmatig over het oppervlak van de smoker wordt verdeeld en in de poriën van het metaal trekt. Hierdoor ontstaat een beschermende laag die voorkomt dat vocht het metaal aantast.

inbranden smoker

Stappenplan inbranden smoker

Hier is een gedetailleerd stappenplan om je offset smoker in te branden:

Voorbereiding

 1. Maak de roosters en bbq schoon: Reinig de roosters met warm water om eventuele fabrieksresten te verwijderen.

Aansteken

 1. Gebruik houtskool: Neem 1 tot 2,5 kg houtskool, afhankelijk van de grootte van je BBQ. Zorg ervoor dat de kolen in het midden van het rooster liggen en niet in contact komen met de wanden.
 2. Steek aan met aanmaakblokjes: Gebruik aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof om de kolen aan te steken. Vermijd het gebruik van benzine of petroleum, omdat deze stoffen de smaak van je eten kunnen beïnvloeden.
 3. Temperatuurregeling: Laat de smoker rustig ontbranden. Zodra de kolen gloeien en bedekt zijn met een aslaag, sluit je de klep en regel je de temperatuur met het luchtrooster en de schoorsteenklep.

Temperatuur verhogen

 1. Eerste fase: Laat de smoker branden op een temperatuur van 80 tot 120 graden Celsius voor minimaal 2 uur. Voeg indien nodig mondjesmaat extra kolen toe om de temperatuur constant te houden.
 2. Tweede fase: Verhoog de temperatuur na 2 uur tot 200 graden Celsius en laat de smoker op deze temperatuur branden voor minimaal 1 uur. Dit helpt om de beschermende laag te versterken.
 3. Afkoelen: Laat de smoker volledig afkoelen voordat je hem opbergt of opnieuw gebruikt.
 4. Smeer de buitenkant in: Gebruik smokerolie of gekookte lijnolie om de buitenkant van de smoker in te smeren. Dit beschermt het metaal tegen roest en zorgt voor een mooie afwerking. Doe dit als de smoker warm is!

Onderhoud na het inbranden van de smoker

Om je smoker in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud cruciaal. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van je smoker na het inbranden:

 1. Olie opnieuw aanbrengen: Smeer de smoker 1 tot 2 keer per jaar in met smokerolie of gekookte lijnolie. Dit helpt om de beschermende laag te behouden en roest te voorkomen. Het beste moment om dit te doen is wanneer de smoker nog warm is, zodat de olie goed in het metaal kan trekken. Je vuurkamer is hierbij het belangrijkst!
 2. Opbergen: Plaats de smoker op een droge plek of dek deze af met een beschermhoes om hem te beschermen tegen de elementen. Vocht is de grootste vijand van metaal, dus zorg ervoor dat je smoker altijd droog wordt opgeslagen.
 3. Regelmatig schoonmaken: Maak de roosters en de binnenkant van de smoker regelmatig schoon om opgehoopte as en vet te verwijderen. Dit voorkomt niet alleen roest, maar zorgt ook voor een betere smaak van je eten.
inbranden smoker

Conclusie voor het inbranden van je smoker

Het inbranden van je smoker is een essentiële stap om de levensduur van je BBQ-apparatuur te verlengen en de smaak van je gerechten te verbeteren. Door de juiste stappen te volgen en regelmatig onderhoud te plegen, kun je jarenlang genieten van perfect gegrilde gerechten.

Bij Red’s BBQ helpen we je graag om de kunst van het barbecueën te beheersen. Onze workshops bieden een uitgebreide en praktische training in alles wat je moet weten over BBQ-en, van het inbranden van je smoker tot het bereiden van de perfecte steak. Neem contact met ons op voor meer informatie en maak van je volgende BBQ een groot succes!